Vínovinka o vánočním cukroví

Vínovinka o vánočním cukroví

V neděli nás čeká první adventní neděle. A k vánocům se blížíme mílovými kroky. K tomuto období neodmyslitelně patří pečení cukroví. Na internetu je velké množství tradičních i netradičních receptů, fantazii se meze nekladou. Záleží jen na nás, co si vybereme. Mám pro vás jednu specialitku, někteří možná znají, pro jiné bude novinkou a to skutečně vínovinkou. Jedná se totiž o vínové cukroví.

Já sama jsem tento recept neznala, vždy jsem si vystačila s těmi tradičními druhy. Ale proč nezkusit něco nového. K výrobě těsta, jsou zapotřebí pouhé tři ingredience: máslo, mouka a samozřejmě víno – v tomto případě víno bílé. V návodu se píše, že s těstem se velmi dobře pracuje a upečené cukroví je křehké a příjemně voňavé. Nedivím se, když voní vínem J . S hotovým cukrovím je potřeba nakládat opatrně, je prý velmi křehké, ale nevadí, o „rozbité“ kousky se jistě rádi postarají nedočkaví členové rodiny. Vykrajovat můžete libovolné tvary. Krásné mohou být například hvězdičky.

A zde již recept:

Ingredience:

  • 280 g změklého másla
  • 300 g hladké mouky
  • 6 plných lžic bílého vína
  • Na podsypání trochu mouky
  • Na obalení cukr moučkový smíchat s vanilkovým

Postup:

  1. Z másla, mouky a bílého vína vytvoříme hladké těsto
  2. Zabalíme do folie a necháme v lednici alespoň hodinu odpočinout
  3. Plechy vyložíme pečícím papírem
  4. Troubu předehřejeme na 170°C.
  5. Na moukou posypané ploše vyválíme placku, cca 0,5cm a vykrajujeme tvary
  6. Pečeme 12-15 minut. Ještě vlažné obalujeme v cukru.

Toto cukroví se nemusí odležet, tak hned ochutnejme a dvojku bílého vína k tomu.

Dobrou chuť

Eva Reslerová