Vínovinka Svatomartinská

Vínovinka Svatomartinská

Znáte Svatomartinské víno? Víte jaké víno se tak smí nazývat, a kdy se má pít? Pojďme se na tuto příjemnou podzimní tradici podívat zblízka.

Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku. Jsou to vína, která zrála sice jen pár týdnů, ale za tu dobu mají již svůj osobitý charakter. Aby mohlo víno nést značku Svatomartinské, musí být vyrobeno z hroznů odrůd Muller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský (bílá vína) nebo Modrý Portugal a Svatovavřinecké (růžová a červená vína), na území České republiky a projít hodnocením nezávislé komise.

Jsou to suchá vína se zbytkovým cukrem do 9g/l a liší se pouze maximálním obsahem alkoholu. U bílých a růžových nesmí překročit 12,5%  a u červených je maximální obsah 13 %. Jsou to vždy svěží vína s ovocnou příchutí a jemnou tříslovinou, lehká s příjemnou vůní.

Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. Listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích v celém Česku. V posledních letech tato tradice láká také čím dál víc zahraničních návštěvníků. Také řada restaurací přijala obnovenou tradici Svatomartinskou za svou a přiipravuje i tradiční Svatomartinské menu.

První mladé víno bylo vyrobeno ve Vinných sklepech Valtice a bylo pojmenováno „Moravíno nouveau“ kolem roku 1993. Od doku 2005 byla uznána značka Svatomartinské víno a k ní se již v prvním roce přihlásilo cca 36 vinařství.

Tradice, která byla znovuobnovena po roce 1989, sahá samozřejmě hluboko do historie českých a moravských zemí. Označení Svatomartinské víno získalo svůj název podle otevírání a prvního ochutnávání v den Svatého Martina, 11.11. a začalo se užívat již na dvoře císaře Josefa II. Slavila se sklizeň, ochutnávala se nová úroda a blížil se advent. Tedy ideální čas na Svatomartinský přípitek.

Na zdraví

Za použití Wikipedie

Eva Reslerová